Greseli de evitat la pornirea unei afaceri


Atat in Europa cat si in America se spune că 80% din micile afaceri demarate dau faliment in primii 2-3 ani de la lansare. In Romania nu stim exact care este aceasta rată a insuccesului deoarece nu există studii ample făcute pe aceasta temă, dar unii consultanti afirmă că ar fi de 90% in primul an. Probabil că cifra a fost adevărată in perioada 2009 – 2012, cand conjunctura economică le-a creat numeroase probleme celor care si-au propus să se lanseze in afaceri. Se pare că acum, cand economia si-a mai revenit putin, această rată de esec a afacerilor de tip start-up a mai scăzut, si se apropie de media europeană.
Totusi in continuare există o pondere ridicată a intreprizatorilor care nu găsesc calea pentru a dezvolta o afacere mica de succes. Cei care acum se decid să isi deschidă propria afacere, dacă doresc să aibă o afacere profitabilă ar trebui să evite greselile făcute de predecesorii lor.
Motivele insuccesului sunt multe si extrem de variate. Fiindcă fiecare afacere este diferită in mod automat si factorii de care depinde succesul ei sunt diferiti. De aceea e greu ca in cateva randuri să prezinti toate aspectele care pot conduce la esecul unui start-up.

Fără a incerca să ii cuprindem pe toti vom incerca să prezentam pe scurt cateva din principalale greseli făcute de cei care nu au reusit in afaceri.
1. Lipsa cercetarii de piată
La prima vedere multe idei de afaceri par a fi idei deosebite, care ar putea aduce multi bani. După ce pornesti afacerea constati că vanzarile sunt cu mult sub ceea ce ti-ai inchipuit sau că preturile la care poti vinde sunt mult mai mici decat cele planficate intial. Astfel de erori conduc la o diminuare considerabilă a profitului sau chiar la faliment.
De aceea, inainte de a te lansa este bine sa cercetezi cu atentie obiceiurile de consum, să estimezi cererea si preturile pietei si să iti studiezi cu mare atentie concurenta.
Atentie: cercetarea de piata nu trebuie făcută superficial. De exmplu dacă citesti cateva site-uri pe net ti se pare că afacerile cu ciuperci, struti, melci, cele cu salcie energetic si multe altele par să fie afacerile ideale, din care te imbogătesti rapid. Dacă incerci să contactezi oameni care s-au apucat de astfel de afaceri constati că lucrurile stau putin altfel.
2. Estimarea gresită a volumului capitalului necesar pentru buna functionare a afacerii
Nu putine au fost cazurile in care intreprinzatorii au demarat afaceri care ar fi trebuit “să meargă” bine, dar care din cauza fondurilor insuficiente “s-au bolcat”. Un exemplu banal: te imprumuti de la prieteni si iei credite de la bancă pentru a te apuca de transport international de marfă, afacere dealtfel din care multă lume castigă binisor. Cumperi 2 camioane si vrei să te apuci de treabă, dar constati că iti mai trebuie 10.000 – 15.000 EURO pentru asigurări, motorină, taxe, diurnă soferi si alte cheltuieli pe care trebuie să le platesti pană iti vei incasa banii pe primele transporturi. Dacă nu ti-ai luat in calcul de la inceput si acesti bani, nu mai ai ce pune ca si garantie la bancă si toti prietenii buni ti-au impumutat deja bani singura solutie este să imprumuti de la cămătari, ceea ce in 99,99% din cazuri conduce la faliment !
Asa că pentru a evita esecul e bine să te gandesti si la variante de rezervă. Dacă va trebui să investesti mai multi bani decat ai crezut initial de unde vei mai putea face rost de niste bani?
3. Necunosterea detaliilor tehnice referitoare la afacere
Cei care se apucă de o afacere in principiu isi calculeaza veniturile, apoi costurile, după care isi calculează profiturile pe care le-ar putea obtine. Atunci cand faci calcule “după ureche” ai sanse foarte mari să calculezi gresit pondurile diferitelor costuri si randamentele de exploatare. Dacă te afli intr-un domeniu in care in principiu marja de profit e de 8-10% iar tu estimezi randamentele de expotare cu 10% mai mici decat cele reale ai toate sansele să inregistrezi pierderi.
4. Neglijarea factorului uman
Multi isi inchipuie că dacă au o idee bună de afaceri, stiu cum să isi promoveze afacerea, isi estimează corect veniturile si costurile si au banii necesari demararii afacerii succesul este garantat. Atentie: fără personal adecvat nimic din ceea ce ti-ai planificat nu se va intampla asa cum ai crezut iar planurile se vor dovedi niste simple povesti scrise pe hartie.
5. Lipsa Planului de Afaceri
Cei mai multi cand aud de Planul de Afaceri spun ca asta e o prostie si o pierdere de timp deoarece in Romania nimic nu se poate planifica. Este greu să ii convingi pe cei care gandesc astfel că se pot face planuri si că succesul depinde direct de aceste planuri si de realismul acestora. Chiar dacă nu credeti in asa ceva noi va recomandăm să tratati acest aspect cu maximă seriozitate !

Dacă tii cont de cele aspectele prezentate mai sus si in plus:
- esti o persoană cu gândirea orientată spre succes,
- ai o pasiune pentru afacerea pe care doresti sa o pornesti,
- ai abilitati de a dezvolta relaţii,
- esti perseverent,
- esti o persoană care isi asumă responsabilităţii şi esti capabil să iei decizii dificile,
- în domeniile în care nu te descurci stii cum să alegi oameni care se pricep.
…. vei avea sanse de reusită.


Succes in afaceri !


© mici afaceri

Comentarii

  1. Incerc mini afaceri pe internet de mult timp. Munca din fata calculatrorului pare usoara.. dar nu este. Munceste acasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu