2017, un an mai bun sau mai prost pentru a te lansa in afaceri ?

Daca v-ati gândit anul trecut sa va lansati în afaceri si nu ati facut-o probabil va întrebati daca anul acesta va aduce mai multe sanse, mai ales ca noul guvern anunta o serie de facilitati pentru pornirea unei afaceri.
În continuare vom încerca sa va prezentam câteva aspecte care ar fi în favoarea dvs. daca intentionati sa demarati o afacere în 2017, dar si câteva provocari pe care noul an le aduce.


Facilitati noi pentru cei care vor sa demareze o afacere in 2017

Reducerea TVA standard de la 20% la 19%
Una dintre principalele prevederi ce intra în vigoare din prima zi a lui 2017 este de reducere a cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Pentru anumite livrari de bunuri si prestari de servicii, se aplica în continuare o cota de TVA redusa, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri, asa cum era si în 2016.
Scaderea TVA-ului va determina o crestere a vânzarilor companiilor, atât pentru firmele care produc, sau vând bunuri, cât si pentru cele care presteaza servicii. Din pacate scaderea este infima, de doar 1%, si de aceea ea nu va avea un impact mare, mai ales în cazul IMM-urilor.

• Reducerea limitei capitalului social pentru firmele nou-înfiintate care pot opta pentru plata impozitului pe profit
Pâna acum una din conditiile impuse firmelor nou înfiintate pentru ca acestea sa poata opta pentru plata impozitului pe profit era ca acestea sa aiba la infiintare un capital social de minim 25.000 de euro. Potrivit OG 84/2016, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, plafonul minim a fost redus la 45.000 de lei (adica aproximativ 10.000 de euro). Masura este valabila si pentru contribuabilii deja înfiintati care îsi vor majora capitalul social cel putin la nivelul de 45.000 de lei.
Astfel vor fi eliminate situatiile în care firme nou înfiintate care faceau investitii majore nu îsi puteau deduce cheltuielile.

• Extinderea aplicarii facilitatii de scutire de impozit a profitului reinvestit si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, concomitent cu aplicarea nelimitata în timp a acestei facilitati fiscale.
OUG 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, aduce modificari la Codul fiscal în ceea ce priveste profitul reinvestit.
Astfel, este scutit de impozit profitul investit în:
- echipamente tehnologice;
 - calculatoare electronice si echipamente periferice;
 - masini si aparate de casa, de control si de facturare.
De asemenea, NU se impoziteaza profitul investit în programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, si puse în functiune.

• Plafonari ale CASS pentru cei care îsi desfasoara activitatea ca si P.F.A. (sau I.I., respectiv I.F.)
Pentru cei ce vor realiza venituri din activitati independente baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) este plafonata la 5 salarii medii pe economie.
Aceasta regula se va aplica si pentru Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
E o masura buna, deoarece în 2015-2016 multi au renuntat sa mai desfasoare activitati independente tocmai pentru ca CASS-ul se calcula raportat la întreaga suma câstigata.

Constrangeri nou aparute

• Introducerea unui impozit specific pentru industria hoteliera si de alimentatie publica
De la 1 ianuarie 2017 intra în vigoare Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Impozitul specific, care se calculeaza în functie de câteva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea, este datorat de toate societatile care au înscrise în actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.
Acest impozit va afecta negativ în special unitatile mici. Asa ca, daca v-ati gândit sa va deschideti o astfel de afacere trebuie sa va faceti foarte bine calculele, pentru a vedea daca afacerea va fi profitabila si în 2017.

• Cresterea salariul minim brut de la 1.250 de lei la 1.450 de lei
Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat este de 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore, în medie, pe luna.
Aceasta prevedere va afecta în general afacerile în care marja de profit este mica, ca de exemplu magazinele de cartier, baruri, restaurante, outleturi, spalatorii auto, etc. În lupta cu multinationalele firmele mici au fost nevoite în ultimii ani sa-si reduca marja de adaos, unele dintre ele ajungând la limita suportabilitatii. Din pacate, pentru o buna parte dintre acestea, cresterea nivelului de salarizare va însemna intrarea “pe pierdere”, ceea ce inevitabil va conduce la falimentul afacerii.
Pe de alta parte pentru cei care nu au gasit solutii pentru a creste salariile angajatilor sfârsitul este inevitabil, caci România începe sa se confrunte cu o criza majora de forta de munca.
Legat de criza fortei de munca si politica de salarizare va recomandam sa cititi si articolul Salarii mici sau salarii mari pentru angajatii unui start-up ?

Asa ca, 2017 aduce atât noutati legislative care avantajeaza lansarea unei afaceri, cât si unele care va pot pune “bete în roate”. Din punctul nostru de vedere mai importante decât modificarile legislative sunt oportunitatile de afaceri, si daca ati identificat o oportunitate de afaceri deosebita nu stati prea mult pe gânduri, caci mai nou ele sunt din ce în ce mai rare. Numeroase companii straine si-au deschis puncte de lucru în România, concurenta este în crestere în aproape orice domeniu, si este din ce în ce mai greu sa gasesti o nisa neocupata.


Succes !

Comentarii