Esti antreprenor ?


Multi dintre aceia care visează să aibă propria afacere se intreabă dacă au si calitătile necesare pentru a reusi in afaceri. Este absolut normal să iti pui astfel de intrebări, căci foarte multi oameni visează să ajungă mari oameni de afaceri dar foarte putini reusesc acest lucru.

Dar inainte să vorbim despre calitătile care trebuie să le aibă un antreprenor hai să lămurim ce inseamnă de fapt să fii antreprenor.
In timp ce DEX-ul dă o definitie simplă, spunându-ne că antreprenorul este o persoană care conduce o antrepriză, Wikipedia ne ajută putin mai mult definind un antreprenor ca o persoană fizică sau juridică care se obligă, pe baza unor clauze si conditii contractuale, să execute (întreprindă) diferite lucrări (industriale, de constructii etc.) în beneficiul altei persoane sau organizatii, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite.
Din păcate ambele definitii sunt prea succinte pentru a ne face să intelegem cu adevărat ce inseamnă să fii antreprenor.

Antreprenoriatul reprezintă un proces ce constă in identificarea unor oportunităti de afaceri, in scopul valorificării acestora, iar un antreprenor este o persoană cu aptitudini remarcabile, vizionară, care are capacitatea de a identifica oportunităti de afaceri de afaceri si puterea de pune lucrurile “cap-la-cap” astfel incât prin actiunile sale să obtină profit. De obicei antreprenorii de succes sunt persoane independente, creative, pionieri în anumite sectoare/nise de activitate, ce au o putere de muncă iesită din comun si multă incredere in fortele proprii.

Ai sanse să devi un antreprenor de succes?
In cazul in care iti pui astfel de intrebări ar trebui să parcurgi lista următoare. Te va ajuta să iti evaluezi mai bine sansele de reusită.

1. Viziune
Intreprinzătorii de succes sunt aceia care reusesc să creeze valoare iar asta nu este deloc simplu. Pentru a reusi acest lucru trebuie să intelegi foarte bine lumea in care trăiesti, să constientizezi oportunitatile de afaceri ce te inconjoară si să ai o viziune care să te ajute să transformi ideile in produse si servicii dorite de oameni. Mai mult decat atât, se spune că antreprenorii valorosi identifică oportunităti unde majoritatea celorlalti văd doar probleme.
Viziunea este una dintre cele mai importante calităti ale unui antreprenor de succes.

2. Perseverentă si putere de muncă
Rareori succesul in afaceri vine instantaneu. Uneori e nevoie de ani buni până când apar si banii. Cei mai multi, chiar dacă isi dau seama că ideile lor sunt bune renuntă prea usor. Ei nu sunt suficient de perseverenti si de determinati pentru a depăsi obstacolele si a transforma visele in realitate. Nu au suficienta “dorintă de a reusi”.
De multe ori intr-o firmă mică, pentru a face ca lucrurile să meargă bine, trebuie să muncesti 12 ore pe zi, ceea ce este destul de neplăcut, dar este un sacrificiu pe care trebuie să il faci dacă vrei să ai succes. Pentru a reusi trebuie să fii energic si perseverent. Comoditatea si antreprenoriatul nu fac casă bună!

3  Incredere in fortele proprii
Antreprenorii de succes au de obicei o personalitate foarte puternică si au foarte multă incredere in fortele proprii. E greu să te implicit intr-o activitate care iti consumă cea mai mare parte a timpului dacă nu ai incredere in capacitatea ta de a face ca lucrurile să mergă astfel incât să iti permită atingerea obiectivelor. Optimistii au sanse mai mari de reusită.

4. Spirit inovativ
Succesul in afaceri e legat de dezvoltarea de noi produse si servicii precum si de imbunătătirea permanentă a celor existente. Ca antreprenor trebuie să fii creativ si inovator pentru a găsi permanent solutii de imbunătătire. Trebuie să ai mereu deschidere fată de schimbare si chiar si atunci când lucrurile merg bine să te gândesti la ceea ce ai putea face pentru ca lucrurile să meargă si mai bine.
Pentru a reusi in afaceri trebuie să găsesti permanent solutii la probleme, si fiindcă in afaceri unele probleme nu sunt deloc simple, pentru a găsi solutii trebuie să fii inovativ.

5. Capacitatea de a lua decizii
Se spune că mai rău decât o decizie proastă este lipsa unei decizii. Chiar dacă nu este intotdeauna adevărat important de retinut este faptul că antreprenorii trebuie să ia des decizii. Pentru face “ca lucrurile să se intâmple” si a transforma gândurile in actiuni antreprenorii trebuie să ia frecvent si rapid decizii. Intârzierea unei decizii poate însemna pierderea unei oportunităti, iar alteori poate conduce la inregisrearea unor pierderi financiare semnificative.

6. Capacitate sporită de asumare a riscurilor
Se spune că “nu câstigi dacă nu risti”. In afaceri trebuie să iti asumi o serie de riscuri, iar asta poate conduce la pierderea banilor. Sunt multi oameni care isi doresc să aibă propria afacere, au idei, sunt documentati, cunosc piata, dar nu se apucă de afaceri deoarece le este frică să nu piardă tot ceea ce au câstigat in anii anteriori. Acesta frică este normală căci in afaceri, dacă actionezi gresit, poti pierde in cateva luni ceea ce ai câstigat in ani de zile. Antreprenorii de succes sunt cei care analizează cu atentie riscurile, isi iau măsurile de precautie posibile si apoi isi asumă riscurile ce nu pot fi evitate. Tocmai de aceea se spune că multi antreprenori nu dorm prea bine noaptea, dar din păcate dacă vrei să căstigi trebuie să treci si prin asa ceva.

7. Adaptabilitate
Lumea afacerilor este extrem de dinamică si de multe ori planurile trebuie “schimbate din mers”. Intreprinzătorii de succes au curajul să isi schimbe complet strategia, in functie de cerintele pietei, si nu se tem de necunoscut.

8. Abilitatea de a vinde
Mai ales atunci când esti la inceput de drum in afaceri este greu de grezut că iti poti permite să angajezi un director de vânzări experimentat sau “super-agenti de vânzări”. In general afacerile mici se bazează pe capacitatea antreprenorului de a vinde. El este cel care isi prezintă produsele/serviciile si isi atrage clientii. Dacă nu reuseste să facă acest lucru de la inceput afacerea se va inchide probabil in cateva luni, iar scenariul in care mica companie va angaja treptat personal experimentat in vânzări ramâne o simplă poveste. Fără vânzări nu există nici afacerea!

9.  Bun organizator
O afacere presupune existenta unor relatii cu furnizorii, cu clientii precum si cu angajatii. Mai ales atunci când esti in faza de start-up nu e simplu să le faci pe toate, căci departamentele pe care le visezi incă nu există Ca antreprenor trebuie să te ocupi de organizarea ciclurilor de productie, de existenta resurselor necesare desfăsurării activitătii, de vanzări, de angajarea si motivarea personalului si de multe altele. Trebuie să fi un foarte bun organizator pentru ca lucrurile să meargă bine.

10. Cunoasterea domeniului de activitate
Poti să visezi la multe afaceri, dar ca să reusesti trebuie să te pricepi la domeniul in care iti pornesti afacerea. Dacă ai un capital mai mare de pornire poti să iti angajezi personal calificat chiar de la inceput, dar până la urmă tu esti cel care isi riscă banii in afacerea respectivă si pentru a evalua corect riscurile la care te expui precum si pentru a elabora un planuri realiste de actiune ar fi bine să cunosti domeniul in care te bagi. E bine ca inainte de a te apuca de o afacere să incerci să acumulezi experientă în domeniul în care vrei să-ti începi o afacere.

Dacă nu ai calitatile mai sus enumerate nu dispera! O bună parte dintre ele pot fi dobândite prin instruire si consiliere. Iti va lua probabil 1- 2 ani până vei fi pregatit (… sau poate mai mult), dar ceea ce este important este că tot mai ai sanse să devii antreprenor, si daca chiar iti doresti asta vei avea si tu o mica afacere.


Succes !

Comentarii