10 idei de afaceri mici si ecologice

De multe ori afacerile nu prea au legatură cu protectia mediului inconjurator, chiar dimpotrivă cele mai multe distrug echilibrul existent in natură. Cu toate acestea există si idei de afaceri pe care dacă le pui în practică poti câstiga bani în timp ce contribui la salvarea planetei.
Dezvoltarea durabilă nu este usor de realizat si ea presupune multă creativitate si inventivitate. Pentru a vă deschide apetitul pentru acest gen de afaceri vă vom prezenta în continuare câteva idei de afaceri care le vin ca o mănusă celor care cred în necesitatea protectiei mediului inconjurator.

1. Amenajarea grădinilor si a spatiilor verzi
Este o idee de afaceri care poate fi pusă în practica cu bani putini. Cu 2-3.000 de Euro îti poti cumpăra o freză de pamânt, un motocultor, masină de tuns gazon si alte unelte si te poti apuca de treabă. Mai ai nevoie si de o auto-utilitară pentru a transporta echipamentele la domiciliul beneficiarului, dar masina o poti cumpăra si second-hand.
Un profesionist poate transforma grădina unei case într-un loc superb, si folosind anumite tehnici eco-friendly poate imprima locului respectiv o frumusete naturală.
Piata potentială este destul de mare căci de astfel de servicii au nevoie cei care locuiesc la casă (de obicei de la oras) precum si firme private sau institutii publice.

2. Crearea de obiecte decorative din materiale organice sau reciclate
Este o nouă modă care a aparut pe continentul american si care se raspândeste rapid in Europa. Este o afacere care in principal intra in categoria afacerilor cu produse hand-made, ideea de bază fiind crearea de obiecte decorative din bumbac organic, resturi de materiale textile refolosite si chiar sticle de plastic refolosite. Se pot crea chiar si tricouri, genti de mână si diverse accesorii din materiale reciclate, toate fiind „eco-friendly”.
In anumite tări au inceput să apară chiar si magazine specializate in vânzarea unor astfel de produse. Cei care nu au norocul să locuiască intr-o tară in care acest gen de magazine s-au dezvoltat isi pot face un magazin online pentru desfacerea produselor.
Ca orice afacere cu produse hand-made este o afacere ce poate fi demarată cu bani putini, cheia succesului constând in creativitate.

3. Consultanta in probleme de protectia mediului
Cei pasionati de protectia mediului înconjurator stiu in general foarte multe despre acest subiect. Pentru a-ti face o firma agreata de Ministerul Mediului si Padurilor trebuie să te specializezi în acest domeniu si apoi sa te înscrii in Registrul National a Elaboratorilor de Studii pentru Protectia Mediului. După aceea poti trece la elaborarea de Rapoarte de mediu, Rapoarte privind impactul asupra mediului , Bilanturi de mediu, Rapoarte de amplasament privind prevenirea si controlul integrat al poluării, Raporte de securitate privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substante periculoase sau Evaluari adecvate privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice.
Gama de servicii poate fi extinsă prin acordarea de consultantă pentru achizitionarea de echipamente si aparate eficiente din punct de vedere energetic sau pe probleme de reciclare.
Afacerea poate fi demarată cu bani putini. Dacă ai cunostintele necesare te poti apuca de lucru într-un birou inchiriat, investind într-un laptop, o imprimantă si un copiator.

4. Cultivarea legumelor in sistem ecologic
Este o afacere care incepe să prindă si în Romania. Deocamdată acest gen de afacere merge bine în apropierea marilor orase, unde s-au creat adevarate retele ale fermelor care livrează produse bio în baza unor abonamente lunare. Făcută la scară mică afacerea nu este foarte profitabilă, dar în cazul in care se trece la productia pe suprafete mai mari se pot incheia contracte de export care sunt extrem de profitabile.

5. Magazin cu produse naturiste
Lumea incepe să caute din ce in ce mai mult produsele ecologice si ca atare au inceput să apară mici magazine specializate in vanzarea produselor bio. Decomandată au succes doar magazinele deschise in marile orase, unde există suficienti clienti cu venituri peste medie, care isi permit să achizitioneze produse ecologice. In timp este de asteptat ca numărul celor care se aprovizioneaza preponderent cu produse bio să fie in crestere, si ca atare astfel de afaceri să ia o amploare din ce in ce mai mare.
O altă variantă a afacerilor de acest gen o reprezintă aprozarele cu produse ecologice. Deocamdată in Romania astfel de aprozare au o functionare sezonieră deoarece agricultorii specializati in agricultura bio nu reusesc să livreze produse numai cca. 6 luni/an, dar pe măsura ce agricultura ecologica va lua amploare astfel de aprozare vor putea avea o activitate cu caracter permanent.

6. Productia de compost
Atat grădinarii din zonele urbane ce detin mici proprietati cat si micii fermieri specializati in productia de legume ecologice au nevoie de compost natural pentru fertilizarea solului. Deocamdata in România acest gen de afacere nu are o dezvoltare prea mare, dar dacă ne uităm la ceea ce se intâmplă in tările mai dezvoltate din vestul Europei ne putem imagina că si la noi in scurt timp o astfel de afacere va avea sanse de succes.

7. Reparatii biciclete
O idee de afaceri veche si nouă in acelasi timp. Veche fiindcă astfel de ateliere existau demult, si nouă fiindcă astfel de afaceri incep să renască. Pe măsură ce oamenii inteleg că atunci când se deplasează pe distante scurte e mai sănătos să foloseasca o bicicleta in locul unei masini numărul bicicletelor creste, si automat si nevoia de servicii de reparatii. Afacerea poate fi diversificată cu servicii de inchiriere biciclete si chiar cu vânzarea acestora.

8. Mobilier "Upcycled"
O mobilă veche dintr-un depozit nu trebuie aruncată. Cu un set de scule putin costisitoare, cu muncă si cu ceva imaginatie acesta poate fi restaurată si transformată intr-o mobilă deosebită. E un curent care deasemenea s-a dezvoltat in vestul europei, dar care incet a prins si la noi. Pe lângă locuinte au inceput să apară baruri si restaurante dotate cu astfel de mobilier.

9. Servicii de curatenie cu produse bio
Supermarket-urile sunt pline de substante pentru curătenie si igenizare dar toate contin chimicale care nu sunt prea sănătoase pentru organismul uman. O alternativă o reprezintă solutiile ecologice pentru curătarea băilor, bucătăriilor sau a holurilor. Produsele de acest gen sunt ceva mai scumpe decât cele realizate pe baza de chimicale dar ofera satisfactia unei case sănătoase in care se simt doar mirosuri naturale. Firmele de curătenie care folosesc solutii bio pentru igenizare sunt din ce in ce mai căutate de clienti.

10. Reciclarea deseurilor
Desi in marea majoritate a tărilor dezvoltate a fost implementat sistemul de colectare selectivă a deseurilor multi nu fac o sortare corectă a acestor materiale. Au apărut o serie de mici firme care se ocupă cu sortarea hârtiei, sticlei si a plasticului. De o atentie deosebită se bucură produsele electronice si bateriile aruncate, căci pentru acestia marii reciclatori plătesc destul de bine. Micile firme ridică direct de la domiciliul clientilor televizoare vechi, laptopuri sparte, monitoare, telefoane mobile vechi pe care le revând apoi reciclatorilor.


Concluzia: există solutii pentru a porni o afacere mică care să iti aducă bani, si care in acelasi timp să contribuie la protectia mediului inconjurător! Succesul afacerii depinde numai de tine!

Comentarii

  1. Cam toate ideile se pot pune practica. La unele dintre ele este nevoie si de creativitate artistica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu