Sfaturi pentru tinerii care vor să isi pornească propria afacere

afaceri tineriIn timp ce multi tineri isi inchipuie că sunt prea tineri pentru a se lansa in afaceri si pierd ani la rand pană să se apuce de afaceri, altii dimpotrivă se aruncă “orbeste” in orice afacere care pare să aducă bani.

1. Chiar dacă nu ai 18 ani impliniti asta nu inseamnă că esti prea tanăr pentru a te apuca de afaceri
De curand 5 tineri din Bucuresti, din care 3 elevi de liceu au lansat portalul “VreiMancare”, portal prin intermediul căruia utilizatorii pot comanda mancare de la restaurantele cu livrare in zona in care se află. O afacere pornită cu bani putini care are o crestere uimitoare.
In “Top 300” din Romania se află cateva persoane destul de tinere, cum ar fi Iustin Paraschiv (32 de ani) care are afaceri in agricultură si distribuţia de pesticide și îngrășăminte sau Horațiu Ţepeș (27 de ani), ce a infiintat si dezvoltat compania Bilka, companie care intr-un interval scurt de timp a evoluat de la importator de acoperișuri metalice la producător.
O bună parte din actualii miliardari ai lumii si-au inceput afacerile din tinerete. Bill Gates a infiintat impreună cu Paul Allen compania "Micro-Soft" la varsta de 20 de ani (1975), Steve Jobes a infiintat impreună cu Wozniak compania "Apple Computer Company" la varsta de 21 ani (in 1976) iar Richard Branson a infiintat Virgin Records la varsta de 20 de ani (in 1970).
Adevărul este ca niciodată nu esti prea tanăr pentru a te apuca de afaceri. Dacă ai o idee deosebită in care crezi incearcă să o pui in practică !

2. Caută o idee de afacere inovatoare, de preferat în sfera serviciilor.
Ceva mai devreme am dat cateva exemple de tineri milionari romani si persoane din alte părti ale globului care si-au pornit afacerile de tineri si acum sunt mari miliardari. Acestia au in general afaceri in sfera productiei si a comertului. Totusi recomandarea noastră este să incerci să te gandeasti in primul rand la o idee de afaceri in sfera serviciilor.
In lumea afacerilor s-au produs multe schimbări din 2000 si pană acum, si mai ales de la aparitia crizei. In ziua de azi pentru a face fată concurentei trebuie să fii super-competitiv, iar pentru a atinge un inalt nivel de competitivitate in domeniul productiei sau al comertului sunt necesare investitii mari. In schimb in domeniul serviciilor importantă este ideea ! O idee inovatoare poate aduce castiguri frumusele in doar 1-2 ani, fără a fi necesară o sumă mare de bani pentru pornirea afacerii!

3. Incercă să evaluezi riscurile
Chiar la inceput spuneam că in timp ce unii tineri nu fac nimic deoarece cred că sunt prea tineri pentru a se lansa in afaceri altii se aruncă “orbeste” in orice afacere care pare să aducă bani. Există un vechi proverb care spune că “nu tot ce zboară se manancă”. Multe afaceri care par extrem de profitabile nu sunt deloc profitabile iar in anumite cazuri unii care propun astfel de afaceri sunt adevărati escroci.
De aceea inainte de a  porni intr-o afacere documentează-te. Incercă să găsesti oameni care au, sau au incercat să facă afaceri similare, iar dacă nu găsesti astfel de oameni apeleză la internet. Dacă, cauti pe Google nu e sigur că vei găsi informatiile dorite pe prima pagină, dar dacă ai răbdare să cauti in zeci de pagini, si schimbi cuvintele cheie pentru a obtine cat mai multe rezultate relevante, in mod sigur in cele din urmă vei găsi informatiile cautate. Nu trebuie analizate doar articolele care laudă sau promovează respectivele idei de afaceri, ci si cele care prezintă experiente si păreri negative despre acele afaceri.
După ce te-ai documentat incercă să evaluezi riscurile ! Nu intra in afaceri care presupun asumarea unor riscuri mai mari decat cele cărora le puteti face fată ! Dacă lucrurile nu merg bine si iti pierzi banii cu care ai plecat la drum nu e nicio problemă căci pesto o vreme o poti lua de la capăt dar dacă pui la bătaie casa ta si casa părintilor si afacerea merge prost atunci s-ar putea să ajungi intr-o incurcătură extrem de mare !
Nu uita că aproape 90% dintre antreprenorii care se lansează in afaceri isi inchid prima afacere in primul an de zile. Dacă evaluezi corect riscurile ai sanse să ajungi in grupul celor 10% care trec cu brio de primul an.

4. Gandeste-te dacă esti cu adevarat hotarat sa te lansezi in afaceri
O afacere presupune o idee deosebită si foarte multă muncă. Chiar dacă ai o idee genială inainte de a iti investi toti banii in idea ta gandeste-te dacă esti dispus să renunti la nopti de distractie prin cluburi si intalniri cu prietenii pentru a sta la firmă si a munci de dimineata pană seara. Dacă sacrificiul ti se pare prea mare atunci poate ca e mai bine să continui distractia si să mai astepti cativa ani pană cand te vei apuca de afaceri. Nu uita insă că o idee pe care nu ai pus-o in practică mai mult ca sigur că altcineva o va pune in valoare, si că peste 5 ani cand vei considera că e momentul oportun de a renunta la distractie si de a te apuca de afaceri s-ar putea să nu mai găsesti o idee de afaceri la fel de bună.

5. Inscrie-te la un curs de antreprenoriat
Aproape in orice oras din Romania sunt firme care organizează cursuri pentru cei care vor să devină antreprenori. Nu toate aceste cursuri sunt si utile, dar dacă incerci să culegi referinte de la prieteni sau ai răbdare să citesti opiniile unor participanti la diverse cursuri in mod sigur vei găsi si o firmă serioasă care te poate invăta cu adevărat lucruri utile. Dacă nu găsestii asa ceva in orasul in care locuiesti incercă in alt oras, din apropiere. Merită efortul ! Nici nu iti poti imagina cate lucruri interesante poti afla de la un curs tinut de adevărati profesionisti.

6. Fă un plan de afaceri inainte de a te lansa efectiv in afaceri
Multi cred că un Plan de Afaceri este necesar doar pentru a obtine un credit sau o finantare nerambursabilă. Dar nu e deloc asa, Planul de Afaceri este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci inainte de a te apuca de afaceri. E foarte important insă să il faci asa cum trebuie, iar acest lucru nu este posibil dacă nu ai mai fost implicat intr-o afacere, nu ai participat la un curs de antreprenoriat sau nu ai langă tine un antreprenor cu experientă sau un consultant de afaceri care să te ghideze.
Un Plan de Afaceri bine făcut te scuteste de emotii inutile si de “bani aruncati pe fereastră”

7. Nu rata sansa de a obtine fonduri nerambursabile
Acum guvernul si Uniunea Europreană acordă fonduri nerambursabile de pană la 10.000 Euro pentru tinerii care isi pornesc prima afacere, si de 40.000 Euro pentru tinerii care isi infiintează o fermă la tară (cu promisiuni ca in perioada 2014 – 2020 sumele acordate să crească pană la 70.000 Euro).
Fondurile se vor epuiza si nimeni nu stie dacă peste 5-6 ani astfel de fonduri vor mai fi disponibile. Asa că daca esti hotarat să iti pornesti propria afacere nu rata astfel de ocazii !

Faptul că esti tanăr, nu ai o vastă experientă profesională si nu ai prea multi bani in buzunar nu trebuie să te impiedice să te gandesti la propria afacere ! Dacă esti creativ, ai putere de muncă si esti hotărat să te apuci de afaceri nimic nu e imposibil. Ai grijă insă si nu te arunca cu capul inainte fară să te informezi si să iti evaluezi sansele.

Baftă !



V.T.

Comentarii