Sansele proiectelor pentru Start-Up Nation Romania facute “pe ultima 100 de metri”

Anul 2017 a adus câteva recorduri în domeniul antreprenoriatului. Totul a început la finalul lunii ianuarie 2017, când guvernul a anuntat lansarea programului Start-Up Nation România, prin care statul român promitea să sprijine demararea a 10.000 de noi afaceri.
Anuntul a fost primit însă cu multa neîncredere de românii care doreau sa demareze o afacere. Astfel, desi la finalul lunii februarie a apărut prima versiune a normelor de aplicare a programului, care mentiona foarte clar ca vor fi finantate doar firmele înfiintate după 30 ianuarie 2017, până la finalul lunii martie nimeni nu s-a grăbit să-si facă o firmă. In schimb în luna aprilie s-au înregistrat 13021 firme noi ceea ce a făcut ca la finalul lunii numărul total al firmelor nou înregistrate să crească cu 6,43% fată de aceeasi perioadă a anului precedent. Ceea ce a urmat mai departe a fost cu adevărat interesant, ajungându-se ca la finalul lunii Iulie 2017 numărul firmelor nou înregistrate să fie cu 36,64% mai mare fată de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel în primele 7 luni ale anului 2017 s-au înmatriculat cu 25.166 mai multe firme fată de aceeasi perioada a anului 2016, si se pare că această crestere se datorează în mare măsura programului Start-Up Nation România. In total un număr de 19.296 firme înregistrate la ONRC dupa 30 ianuarie 2017 au depus proiecte pentru a-si finanta ideile de afaceri prin Start-up Nation Romania.
Din păcate marea majoritate a celor care s-au gandit să profite de această ocazie au făcut-o pe “ultima suta de metri”. Programul s-a lansat pe data de 15 iunie si s-a încheiat pe 14 iulie, iar cele mai multe firme s-au înmatriculat în lunile iunie si iulie, după demararea programului.
Este o adevarata performanta ca într-o luna să îti faci firma, să îti pregatesti Planul de Afaceri si să depui si cererea de finantare.

Cum a fost posibil acest lucru? … simplu, cu sprijinul firmelor de consultantă. Oamenii au considerat că cei 44.000 EURO sunt suficienti pentru a demara o afacere de succes si s-au adresat unor firme care promiteau că le pregatesc proiectul într-o saptamană. Apoi au aflat că proiectul lor are 95 sau 100 de puncte si ca atare se situeaza pe pozitii eligibile pentru finantare.
Bucuria a fost mare pentru multi, dar în Romania nu tot ceea ce “pare roz” este asa. Si asta fiindcă o parte din aceste firme de consultantă nu sunt cu adevarat firme de consultanta în afaceri, ci doar “scriitori de proiecte”. Stiu cum să scrie un proiect astfel încât clientul lor să obtină un punctaj mare, dar nu îi interesează prea mult dacă afacerea va fi una de succes sau un faliment garantat. Pentru ei important este să obtina comisionul de succes, iar mai departe, din ce va plăti start-upul angajatii după expirarea perioadei în care se pot deconta salarii din bugetul proiectului este problema proprietarului afacerii.
Foarte multi dintre cei care si-au făcut firma si proiectul pe ultima sută de metri au apelat la consultanti care lucreaza dupa “metoda copy-paste”, iar socul va veni dupa ce îsi vor lansa efectiv afacerea si vor fi nevoiti să se lupte cu câteva zeci de firme care demarează afacerea în acelasi timp si produc (sau vând) acelasi lucru. Pentru a avea succes în afaceri trebuie să te diferientezi de concurentii tăi si să fii inovativ,  iar un Plan de Afaceri disponibil pe internet, la care au acces alte câteva sute sau poate chiar mii de potentiali intreprinzatori are putine sanse de succes.
Afacerile de succes se bazează pe oportunitati de afaceri corect identificate si pe planuri de actiune concrete, iar acest lucru din pacate nu se face “peste noapte”. Poate ca unii vor fi supe-norocosi si vor reusi să facă bani pornind afaceri “copy-paste”puse la dispozitie de consultanti apăruti peste noapte , dar de cele mai multe ori afacerile pornite “la noroc” nu rezistă pe termen lung.
Asa că, dacă doriti să porniti o afacere dar incă nu sunteti convinsi ca ideea dvs. poate fi una de succes, dacă nu stiti cine sunt firmele sau persoanele care vor cumpăra de la dvs. si nu ati gasit o firma de consultantă care să vă pregatească un proiect doar în cateva zile nu trebuie să fiti suparati. Este probabil sansa dvs. de a va pregati asa cum trebuie si de a demara o afacere de succes.


Bafta ! 

Comentarii