Cat costa consultanta pentru întocmirea unui proiect necesar obtinerii unei finantari prin Start-Up Nation România

Marea majoritate a celor care vor să obtină o finantare nerambursabilă prin programul Start-Up Nation România se întrebă cât îi va costa elaborarea proiectului. Este absolut normal să îsi pună întrebarea asta deoarece banii pentru consultanta trebuie plătiti înainte de depunerea acestuia, si vor fi recuperati numai în cazul aprobarii proiectului.
Potrivit normelor de aplicare a programului Start-Up Nation România, paragraful 4.3.1, aliniatul n), este eligibilă “Consultanta pentru întocmirea documentatiei în vederea obtinerii finantării în cadrul prezentului program si implementarea proiectului, dar nu mai mult de 8000 lei fără TVA; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finantare. Furnizorii de servicii de consultantă eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizaţii furnizoare de consultantă, care au dreptul legal de a desfăsura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultantă în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfăsurată una dintre activitătile incluse în cod CAEN clasa 70.”
In urma analizei câtorva oferte gasite pe net si mai ales a informatiilor primite telefonic de la câteva firme de consultantă din marile orase am reusit să aflăm si noi cam care sunt preturile.

Primul lucru pe care l-am constatat este că la marea majoritate a firmelor de consultantă pretul pentru scrierea proiectului este similar, de cca. 8.000 lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 1.780 EURO. Diferentele dintre oferte constau în general în cuantumul avansului si în TVA-ul aferent.
Cea mai mare parte a companiilor de consultantă plătitoare de TVA s-au orientat către oferte de 8000 lei fără TVA, în timp ce unele si-au redus pretul si au inclus TVA-ul în valoarea totală de 8000 lei.
Această “coalizare” a firmelor de consultantă în lansarea unor oferte de 8.000 lei era de asteptat, deoarece pretul maxim este explicit precizat în ghidul solicitantului, iar banii se decontează integral.

Pentru firmele nou înfiintate care încheie contracte de consultantă cu companii de consultantă plătitoare de TVA, cei 1520 lei pe care îi platesc în plus nu reprezintă o cheltuială suplimentară doar în cazul în care au optat si ei de la început să fie plătitori de TVA. In cazul în care nu sunt plătitori de TVA ei vor trebui să suporte “din buzunar acesti bani”. Deci, pentru cei care nu sunt plătitori de TVA este recomandabil să încheie un contract cu o companie de consultantă care la rândul ei este neplătitoare de TVA, sau cu una plătitoare de TVA, care a inclus TVA-ul în cei 8.000 de lei.
In schimb în ceea ce priveste avansurile solicitate pentru realizarea proiectelor diferentele sunt destul de mari. In timp ce unii acceptă si suma de 750 EURO, cei mai multi solicită intre 800-1000 EURO la depunerea proiectului, iar unele firme chiar si 1.500 EURO (cu TVA inclus).
După părerea noastră 1.500 EURO avans este o sumă cam mare, dar pe de altă parte firmele care lucrează cu consultanti cu adevărat profesionisti au si costuri mari cu salariile.

Fiindcă banii de consultantă se returnează la prima cerere de rambursare probabil mai important decât pretul este calitatea proiectului. Vă recomandăm să aveti o atentie sporită atunci când firma de consultantă vă solicită doar o listă cu investitiile, copii după actele societătii si câteva CV-uri. Probabil vă veti bucura că nu vi se pun multe întrebări si totul merge repede, dar în general firmele care procedează asa merg pe principiul “copy-paste”, si în general proiectele făcute pe acest principiu întâmpină mari probleme la decontarea cheltuielilor.

Atentie: spre deosebire de proiectele cu finantare europeană programul Start-Up Nation nu are în buget prevazuti bani pentru consultanta privind managementul proiectului. Asa ca, în cazul în care nu veti reusi să elaborati împreună cu contabilul dvs. rapoartele ce trebuie făcute pe perioada implementării proiectului va trebui să întocmiti un contract separat cu firma la consultantă, la momentul aprobarii proiectului dvs.

Baftă! 

.

Comentarii