Cat costa o sera de legume, dar un solar pentru legume ?

afaceri cu legume in sere solarii
Cand e vorba de mici afaceri la tara tot mai multi romani se gandesc la cultivarea legumelor in sere si solarii. Cand văd cat de scumpe sunt in supermarket-uri legumele din luna septembrie si pană in luna mai este normal ca celor care au pămant la tară să le treaca prin cap o astfel de idee de afaceri. Este bine că se gandesc la asa ceva deoarece cultivarea legumelor in spatii protejate poate fi o afacere profitabilă.
Există mai multe motive pentru care cineva intersat să facă afaceri la tară merită să investească in constructia de sere sau solarii pentru cultivarea legumelor, dintre care enumerăm:
- cererea mare de legume proaspete pe tot cursul anului;
- romanii preferă să consume legume produse in tară deoarece acestea sunt mai gustoase decat cele din import;
- intr-un mediu controlat se pot obtine producții mai mari decat in cazul culturilor de camp;
- pentru dezvoltarea unor astfel de afaceri există posibilitatea obtinerii unor fonduri europene.
Cu alte cuvinte, dacă ai pamant la tară si iti place legumicultura ai toate motivele să te lansezi intr-o astfel de afacere.

Pentru foarte multi principala problemă o reprezintă banii necesari demararii unei astfel de afaceri. Costă mult sau putin ?
Pentru cei care se gandesc la problema costurilor demarării unei astfel de afaceri am incercat să analizam ofertele mai multor firme care se ocupă cu constructia de sere si solarii si cu furnizarea de echipamente specifice.

Solarii de legume
Pentru inceput vom prezenta o mini-analiza a preturilor pentru constructia de solarii. Acestea sunt mai ieftine decat serele, iar pentru cei care acum se lansează intr-o astfel de afacere este probabil o variantă bună de pornire.
Analizand ofertele am rămas surprinsi văzand varietatea de preturi. Preturile solariilor variază de la un producător la altul si la fiecare producator poti găsi mai multe oferte al căror pret variază in functie de tipul materialelor folosite.
Dacă ne referim strict la constructia solariilor am constatat că preturile variază extrem de mult, de la 4,5 euro/mp la 15 euro/mp., in functie de tipul si calitatea foliei si de tipul structurii metalice. Am găsit si oferte mai scumpe, care au la bază materiale de un inalt standard calitativ, dar la care de obicei cei aflati la inceput de drum nu apelează din cauza resurselor financiare limitate existente la demararea afacerii. Cand vezi aceasta paletă mare de preturi prima reactie este să te gandesti că ai putea construi un solar de o calitate acceptabilă la un pret mediu de 9,75 Euro/mp. Totusi noi v-am recomanda să nu mergeti chiar atat de “jos” si să optati măcar pentru un solar cu două randuri de folie al carui pret pleacă de la 13,5 Euro/mp.
Asa că, dacă vă ganditi să cultivati aproximativ 1.000 mp cu legume ar trebui să construiti cel putin 3 solarii de 8 x 50 m care in principiu vă vor costa 21.600 Euro (minim).
Pasul urmator ar fi să dotati solariile cu echipamente necesare irigarii. Va trebui să faceti racordul la o sursa de apă, să achizitionati un grup de pompare si un sistem de irigatii prin aspersie sau prin picurare. In cazul fericit (dacă racordarea la sursa de apă nu presupune lucrări deosebite) pentru toate acestea veti mai cheltui aprocimativ 1.000 Euro.
Dacă faceti solarii de 50 m lungime ar fi recomandat să achizitionati si un sistem de ventilare laterală pe toată lungimea solarului (pe o parte sau pe ambele). Dacă veti opta pentru aerisiri manuale roluite (varianta cea mai ieftină) pentru cele 3 solarii veti plăti aproximativ 4.800 Euro.
Astfel pentru constructia si dotarea a 3 solarii a cate 400 mp veti ajunge la un cost minim de 27.400 Euro (poate că veti găsi oferte si mai ieftine, dar mare atentie, nu cumva să vă pacaliti !).
Ca să porniti afacerea vă mai trebuie materii prime (aproximativ 500 lei la 100 mp),  un mijloc de transport (ex Dacia Dokker Van – 8.900 Euro), o casa de marcat, un calculator si alte materiale consumabile.
Recapitulatie:
- constructie si dotare solarii (1.000 mp): 27.400 Euro
- materii prime : 1.100 Euro
- mijloc de transport: 8.900 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investitii: 38.400 Euro

Sere pentru cultivarea legumelor
In cazul serelor costurile demarării afacerii sunt ceva mai mari. Si aici preturile variază extrem de mult, in functie de solutia constructivă aleasă si de calitatea materialelor folosite. Pentru cei interesati in constructia unei sere de 1.000 mp APDRP (Agentia Pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit)  pune la dispozitie un proiect complet. Conform datelor APDRP constructia unei sere cu o suprafata totala de 2.000 mp. din care suprafata efectiv cultivata 1000 mp, pe structura metalică, acoperită cu policarbonat si folie triplustrat, dotată cu sisteme de irigatii prin picurare, instalatie de incalzire, sisteme de umbrire, sisteme de ventilatie, mic spatiu de depozitare legume (cca. 35 mp), platforme, spatii verzi si bazin retentie vidanjabil costa 66.499 Euro. In costul total au fost incluse si cheltuielile de proiectare precum si cele necesare obtinerii tuturor autorizatiilor. Daca mai adaugam mijlocul de transport si alte cheltuieli conexe ajungem la aproximativ 77.500 Euro.

Dacă vorbim de sere trebui să vă spunem că prin PNDR au fost finantate proiecte de valori mult mai mari, ca de exemplu: seră de legume cu o suprafată efectiv cultivata de 1.200 mp – valoare proiect 250.0000 Euro sau seră de legume cu o suprafata efectiv cultivata de 1.500 mp – valoare proiect 350.0000 Euro. Pricipalele diferente intre aceste proiecte finantate si cel prezentat de APDRP sunt legate de calitatea materialelor folosite si de dimensiunea spatiilor de depozitare (in cazul proiectului prezentat de APDRP spatiul de depozitare este de doar 35 mp. in timp ce in cazul celorlalte proiecte s-au prevazut spatii de depozitare de mai multe sute de mp.)

Inainte de a vă investi banii in sere sau solarii pentru cultivarea legumelor trebuie să vă spunem că există si riscuri intr-o astfel de afacere. Inafară de cele obisnuite ale oricărei afaceri in acest caz anii agricoli extrem de buni pot fi ani de cosmar pentru cei care cultivă legume in arii protejate. Asta deoarece concurentii lor, cei care se ocupa de legumicultura in camp, ies destul de rapid cu produsele pe piata si vand produsele extreme de ieftin. Cel mai recent caz: vara anului 2013 cand producatorii din anumite zone au vandut rosiile cu 90 bani/kg.


Succes !

Comentarii

  1. Nu s-ar putea construi solarii pe cont propriu si nu apeland la producatori de solarii? In cazul asta ar fi mai ieftin un solar decat daca ar fi achizitionat direct de la un producator.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu