Capcana a finantarii afacerilor mici prin schema de minimis

Schema de minimis 2014
Schema de minimis s-a inchis vineri 24 ianuarie 2014 ora 20:00. Un număr de 7.138 de IMM-uri s-au inscris on-line pentru a obtine o finantare nerambursabilă. Programul de finantare a fost deschis timp de zece zile, iar in ziua lansarii s-au inscris cca. 1000 de firme.
Pentru obtinerea acestei finantări firmele interesate s-au inregistrat on-line intre 15 si 24 ianuarie, in aplicatia disponibilă pe site-ul AIPPIMM. Cei inscrisi au primit automat un punctaj, in functie de anumiti indicatori. Punctajul minim pentru calificare a fost de 60 de puncte din 100 posibile.

Grila folosită pentru evaluarea proiectelor a fost următoarea:
Categoria IMM
- Microîntreprindere: 15 puncte
- Întreprindere mică: 10 puncte
- Întreprindere mijlocie: 5 puncte
Sectorul economic pentru care se solicită finanțare
- Producție: 35 puncte
- Învățământ, știință, cercetare: 30 puncte
- Servicii, sănătate, asistență socială, cultură, arte: 20 puncte
Numărul de locuri de muncă create prin proiect
- 5 locuri noi de muncă create: 35 puncte (din care un absolvent din promotia 2013)
- 5 locuri noi de muncă create: 30 puncte
- 4 locuri noi de muncă create: 25 puncte
- 3 locuri noi de muncă create: 20 puncte
- 2 locuri noi de muncă create: 15 puncte
- 1 locuri noi de muncă create: 10 puncte
Locația implementării proiectului
- Implementare proiect in mediul rural:15 puncte
- Implementare proiect în mediul urban: 5 puncte

Potrivit ghidului solicitantului, ajutorul se acordă în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 100.000 euro. Ajutorul se acordă sub formă de sume nerambursabile, în procent de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare.

Puteau aplica pentru această schemă de finantare societăţile comerciale sau societăţile cooperative încadrate în categoria IMM-urilor, care aveau cel puţin 1 an calendaristic de la înfiinţare, aveau codul CAEN pentru care solicită finanţarea autorizat cu cel putin 3 luni înaintea datei completării on-line a formularului, nu aveau debite restante la buget si care au prezentat un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente la data înregistrării Formularului de înscriere online, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei a locurilor de munca asumate prin proiectul depus.

Probabil că multi dintre cei care au aflat ceva mai tarziu de schema de minimis regretă amarnic că au ratat o astfel de finantare. Să primesti 100.00 Euro si să pui si tu o contributie de doar 10% din valoarea investitiei este o oportunitate deosebită, care te poate ajuta să transformi afacerea ta dintr-o afacere mica intr-o afacere mijlocie. Cu atat mai mult cu cat la prima vedere aceasta schemă de finantare pare să favorizeze micile afaceri deoarece la prima linie din grila de evaluare microîntreprinderile obtin maximum de punctaj (15 puncte).

Desi totul pare “roz” pentru multe firme mici accesarea acestui program poate să ridice probleme serioase deoarece una dintre conditiile ce trebuie indeplinite este de a mentine locurile de muncă existente si a crea noi locuri de muncă.
Pentru a avea sanse reale de a obtine banii care te-ar ajuta să iti dezvolti afacerea trebuie să te gandesti că trebuie să obtii minimum 90 de puncte. Asta inseamnă că ar fi foarte bine să dezvolti o afacere in domeniul productiei (35 puncte) si să creezi minim 5 noi locuri de muncă, din care unul pentru un absolvent al promotiei 2013.
Potrivit statisticilor oficiale la finalul anului 2013 salariul mediu net a ajuns la 1.615 lei net pe lună (aproape 370 de euro), ceea ce pentru un angajator conduce la un cost total cu salariatul de aproximativ 2875 lei. Cu alte cuvinte dacă esti o firmă care doreste să dezvolte o afacere pe termen lung, care pune accent pe calitatea angajatilor săi si care datorită profilului de activitate nu poate lucra cu muncitori necalificati, va plăti in 3 ani pentru cei 5 angajati suma de 517.500 lei, ceea ce inseamna aproximativ 116.300 Euro. Deoarece finantarea acordată se cheltuie pentru realizarea investitiei, pentru a acoperi aceste costuri suplimentare cu forta de muncă trebuie ca in urma investitiilor efectuate profiturile nete ale firmei să crească cu cel putin 116.300 Euro, adica 38.700 Euro/an.
Este adevărat că la sfarsitul celor 3 ani echipamentele achizitionate vor avea o anumită valoare reziduală si dacă ai reusit să scoti o medie a profiturilor nete de 38.700 Euro/an se poate spune că valoarea rămasă a echipamentelor este “un plus” pentru firmă, dar din păcate sansele unei firme mici să isi crească profiturile atat de mult cu o investitie de doar 100.000 Euro sunt mici.

Concluzia: calitatea Planului de Afaceri este vitală in luarea deciziei de a accesa aceasta schema de finantare. “Din pix” e usor să cresti profiturile cu 38.700 Euro/an (aproximativ 3.225 Euro/luna) dar cei care au o mică afacere stiu cat de greu e să realizezi acest lucru.
Asa că dacă nu v-ati facut corect toate calculele sau in cazul in care vi le-ati facut corect si a reiesit că profiturile nete suplimentare vor fi mai mici de 3.000 Euro/luna probabil ca nu ati pierdut nimic !

Sanse mai mari de a iesi in avantaj in urma accesarii acestei linii de finantare le au firmele ceva mai mari. Riscurile la care acestea se expun sunt mai mici, deoarece sansele de esec sunt mai scăzute in cazul unei firme care isi creste numărul de angajati, să zicem, de la 20 la 25 decat ale unei microintreprinderi care isi creste numărul de angajati de la 5 la 10. Problema pentru firmele cu mai multi angajati este că vor obtine un punctaj mai mic la evaluare.


V.T.

Comentarii