Solutii pentru finantarea afacerilor mici


Pornirea unei mici afaceri este o provocare pentru oricine. Demararea unei afaceri de succes presupune o idee bună, mult curaj, voinţă, energie  dar si existenta anumitor resurse (materiale, umane, financiare, know-how, etc.)
O persoană cu spirit de initiativă găseste mereu idei interesante care s-ar putea transforma in afaceri profitabile, dar cand incearcă să pună ideile de afaceri in practică constată că nu este deloc simplu. Mereu apare problema resurselor necesare demarării afacerii iar pentru majoritatea celor care doresc să se lanseze in afaceri cea mai mare problemă o reprezintă resursele financiare sau mai bine zis banii necesari demarării afacerii. Cazurile in care anumite persoane au demarat afaceri de succes cu foarte putini bani sunt rare.
Dacă luăm un manual de management si incercam să aflăm de acolo cum poti demara o afacere vom afla că în faza de lansare marea majoritate a firmelor se bazează în special pe fonduri proprii, mai precis pe aportul de capital al asociaţilor / acţionarilor.
Teoretic există numeroase optiuni pentru finantarea unui start-up, dar majoritatea sunt dificil de materializat din cauza lipsei de credibilitate a unei afaceri care este la inceput de drum.
In continuare vom prezenta o lista cu principalele solutii de a finanta pornirea unei afaceri, urmand ca dvs. să decideti care din ele vi se potriveste cel mai bine.

1. Fonduri proprii – asa cum am mai spus reprezintă principala sursă de finantare a afacerilor in faza de start-up. In general aceste fonduri provin din:
- resurse personale – economii;
- imprumuturi de la membrii familiei (cel mai des de la părinti);
- imprumuturi de la prieteni;
- credite bancare contractate de proprietarul afacerii ca si persoană fizică (credite de nevoi personale, carduri de credit);
2. Credite – sunt principala solutie de a completa fondurile necesare demarării afacerii atunci cand costurile pornirii afacerii sunt mai mari decat fondurile proprii. Ele pot fi:
- credite bancare
- credite de la IFN-uri (institutii financiare nebancare)
Atentie: mai ales in faza de start-up sansele de a obtine un credit sunt mici dacă nu ai si fonduri proprii pentru a finanta demararea afacerii.
3. Programe de finantare - pana acum in Romania au existat mai multe programe finantate din fonduri europene si guvernamentale dedicate afacerilor, dar numai o parte dintre ele s-au adresat cu adevărat celor interesati să demareze o afacere. In perioada 2007-2013 principalele programe care au finantat start-upuri, in special sub forma unor ajutoare nerambursabile, au fost:
- Programul START pentru tinerii intreprinzatori (finantat de Ministerul pentru IMM-uri);
- Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de către intreprinzatorii tineri (finantat de Ministerul Economiei);
- Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor - domeniului 4.3. (finantat prin Regio-Programul Operational Regional);
- Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi – PNDR Masura 312 (finantat prin PNDR – Programul National de Dezvoltare Rurala);
- Incurajarea activitatilor turistice – Masura 313 (finantat prin PNDR);
- Instalarea tinerilor fermieri – PNDR 112 (finantat prin PNDR);
Nota: aceste programe vor fi probabil modificate in perioada 2014-2020, după ce UE va lansa noile linii de finantare.
4. Leasing - in anumite situatii “leasingul” reprezintă cea mai facilă cale de a demara o afacere. Prin leasing se pot achizitiona masini pentru transportul de marfuri sau persoane, utilaje si echipamente de productie. Solutia are insă niste limitări importante deoarece in practică prin leasing nu poti finanta achizitia de terenuri, clădiri, materii prime, dotări si necesarul de capital circulant.
5. Creditul furnizor - este destul de dificil de obţinut pentru o companie aflată la început de drum, datorita lipsei de credibilitate a unei noi companii. Teoretic prin “credite furnizor” ai putea face rost de echipamente, de materii prime sau de marfuri pentru a demara afacerea.
6. Fonduri de investitii (Venture capital) – reprezinta o solutie intalnită mai des in tările cu economii puternic dezvoltate. Sunt in general fonduri de risc care urmăresc să finanteze afaceri cu potential foarte mare de dezvoltare. De cele mai multe ori se orientează spre domeniul IT, industria chimică si cea farmaceutică.
7. Investitorii privati (Angel investors) – solutia des intalnită pe continentul American si in mai mică măsura in tarile din vestul Europei. Ca si in cazul fondurilor de investitii ei finantează pornirea unor afaceri in schimbul unui procent (semnificativ) din companie.
In Romania acesta variantă de finantare este intalnită sub forma “caut asociat” numai că de obicei la noi asociatul se implică efectiv in afacere, ceea ce la romani conduce după o vreme la “divortul in afaceri”.

După cum puteti vedea există mai multe variante pentru a finanta demararea unei afaceri. In functie de tipul afacerii si de resursele de care dispuneti va trebui să vă decideti care este cea mai bună solutie pentru dvs.

Succes !

Comentarii