Idei de afaceri mici la domiciliu - HANDMADE

Handmade – o idee de afaceri care a prins in randul persoanelor interesate de pornirea unei mici afaceri deoarece nu necesita un capital foarte mare.
Si totusi ce inseamna „handmade”? Din pacate in DEX nu exista acest termen, dar facand o traducere din limba engleza aflam ca : „handmade = manual - facute de mâna sau un proces de mâna” cea ce in romana ar echivala cu „artizanat”. Spre deosebire de produsele romanesti de artizanat, cele care intra in gama „handmade” sunt mult mai variate. Acestea in general tin de domeniul esteticului dar nu numai, unele avand un caracter predominant functional. Posibilitatile in acest domeniu sunt „infinite” singura bariera fiind imaginatia.

Daca ar fi sa le grupam pe categorii o varianta ar fi urmatoarea:

Produsele pentru baie si frumusete
Produsele pentru baie si frumusete includ de obicei, lotiuni, sapunuri si chiar truse de machiaj. Aceste produse se adreseaza in general femeilor si adolescentilor care acorda o atentie deosebita produselor dedicate frumusetii precum si cele folosite uzual in baie. Aceste categorii de persoane apreciaza o serie de detalii legate de aceste produse cum ar fi: miros unic, culoare, forma (inclusiv faptul ca produsele sunt intr-un pachet frumos astfel incat sa fie un cadou minunat). Pentru a putea fi vandute ele mai trebuie sa aiba o caracteristica: sa fie unice (sa nu poata fi gasite în alta parte).

Bijuterii si podoabe
Bijuteriile sunt de obicei bijuterii unicat, realizate manual, care pot fi un cadou perfect pentru o aniversare si niste cadouri minunate de Craciun sau de Paste. Bijuteriile pot fi extrem de variate, de la inele, coliere, cercei, bratari, pandantive, la orice altceva ce poate fi purtat. Acestea pot fi realizate atat din materiale scumpe (aur, argint) dar si din alte metale, cu decoratiuni pretioase, semipretioase sau fara o valoare in sine (ex: plastic) dar care au aspect estetic deosebit (gablonturi). Bijuteriile si accesoriile pot fi realizate si in combinatie de diverse materiale textile.
Daca ne referim strict la podoabe, acestea pot fi realizate integral din materiale textile sau se pot croseta/tricota. Si aceste podoabe pot fi extrem de variate: berete, bentite, fundite, manusi, fulare, centuri, etc. Daca au un design adecvat podoabele sunt de mare efect si sunt cautate aproape de toate categoriile de clientela.
Marele avantaj ale bijuteriilor este ca se adreseaza barbatilor si femeilor de toate vârstele, ceea ce inseamna un numar mare de potentiali cumparatori. Totul depinde doar de capacitatea dvs de a face niste bijuterii cu adevarat frumoase!

Produse decorative pentru casa
Varietatea obiectelor din aceasta categorie este extrem de mare: fete de perna decorative (in general cu un design iesit din comun, care atrag prin originalitate), paturi decorative, stergare si fete de masa, vaze si vesela (din ceramica sau sticla), cosuri (impletite sau obtinute prin modelarea anumitor materiale), covoare (in general cu aspet rustic sau dimpotriva extrem de moderniste), farfurii pentru hrana animalelor, suporturi pentru diverse obiecte (ex: suport pentru chei, suport pentru telefonul mobil, suport pentru tacamuri, inele pentru servete, etc.), corpuri de iluminat, gadget-uri pentru produse electronice (ex: genta de piele cu aspect rustic pentru iPad), aranjamente din plante, lumanari decorative si aromatizate, etc.
Si aceasta categorie poate cuprinde un numar imens de tipuri de produse.
Pentru a va castiga clientela trebuie sa fiti creativ, original si sa realizati niste produse de buna calitate. Si pentru aceste produse piata este imensa. Aproape orice om isi doreste sa aiba in casa obiecte mai deosebite care sa fie in ton cu personalitatea sa.

Imbracaminte pentru copii
Parintii, si mai ales cei ai fetitelor, acorda o atentie deosebita imbracamintei copiilor. Daca la adulti cand vorbim de imbracaminte se pune accent pe moda, in cazul copiilor imbracamintea trebuie sa fie: „draguta”, „haioasa”, „placuta”, iar produsele handmade pot raspunde perfect acestor cerinte.
In general la aceasta categorie cele mai mari vanzari se inregistreaza la îmbracamintea unicat pentru feti?e, cum ar fi palarii, rochii, si chiar pantofi de pânza!

Papusi si jucarii
Teoretic acestea ar putea fi incadrate la produse pentru copii, dar daca sunt cu adevarat „haioase” de multe ori acestea sunt folosite ca si decoratiuni in casa.
Realizarea de papusi care sa concureze cu cele „comerciale” facute pe banda rulanta in China presupune insa talent, rabdare si pasiune. Papusile unicat sau de serie mica lucrate manual isi au clientii lor fideli (colectionari, magazine de suveniruri si oameni care sunt incantati sa faca cadouri deosebite).

Diverse obiecte de uz personal
Si in aceasta categorie se pot inventa un milion de produse ! Vom enumera doar cateva: geanti tricotate sau crosetate, portofele, portchei, manusi tricotate, fulare tricotate, caciuli si palarii tricotate, curele, cravate, tricouri imprimate, esarfe, bluze tricotate, sutiene tricotate, veste tricotate, pulovere, imbracaminte pentru gravide.
In mod evident si pentru acesta categorie de produse piata potentiala este extrem de mare. Exista insa o conditie pe care trebuie sa o indepliniti: sa fiti un excelent designer ! Deignul original este o conditie esentiala pentru a va diferentia de produsele realizate in fabrici.

Tablouri si obiecte de arta
Este o categorie mai aparte, care in general este potrivita artistilor. Spre deosebire de celalte tipuri de produse prezentate anterior acestea trebuie sa atinga anumite standarde.
Exista insa si o alta varianta: replici de tablori sau ale unor sculpturi si alte obiecte de arta. Exista numeroase persoane care sunt dispuse sa cumpere acest gen de produse.


Categoriile si tipurile de produse prezentate de noi reprezinta doar o mica parte din ceea ce se poate inventa in acest domeniu. Asa cum am mai spus pe parcursul acestui articol in acest domeniu totul depinde de creativitatea dvs. si de puterea de munca pe care o aveti.



Succes !

Comentarii