Sansele celor care isi deschid o firma de constructii in 2013

Domeniul constructiilor a fost intotdeauna unul in care cei cu spirit intreprinzator au făcut avere. Din păcate ponderea celor care au reusit să se imbogateasca lansandu-se in afaceri in domeniul constructiilor este destul de mică. Ba mai mult decat atat, incepănd cu anul 2009 in domeniul constructiilor s-a inregistrat un numar record de firme intrate in insolventa si chiar si in faliment.
Si totusi, după atatia ani in care afacerile constructorilor au mers prost, oare in 2013 sunt sanse ca lucrurile să meargă mai bine ?

Pentru a ne face o imagine asupra sanselor de reusită in acest domeniu trebuie să ne gandim la imaginea de ansamblu sau mai bine zis la mersul economiei. In perioada 2007 – 2008, cand „economia duduia” multi au castigat sume substantiale pornind o afacere in domeniul constructiilor civile si industriale sau al materialelor de constructii. După ce la finalul lunii august 2008 s-a anuntat că si Romania este cuprinsă de criza, in scurt timp cei care castigau bine din astfel de afaceri au inceput sa piardă bani. Cu alte cuvinte cand economia este in crestere constructorii castigă bine, iar cand economia se contractă multe firme de constructii se inchid. Din 2009 si pană acum singura perioada in care anumite firme de constructii si-au mai revenit a fost acea in care guvernul Boc a decis sa facă investitii in infrastructură. Cei care nu au avut „sprijin politic” si care s-au orientat in special către piata privată nu au avut insă o viata prea usoară in ultimii 4 ani. Această afirmatie este valabilă pentru marea majoritate a firmelor mici de constructii deoarece firmele mici nu prea reusesc să obtină contracte pentru marile lucrări de infrastructură.
Dacă ne gandim că actualul guvern este mai mult orientat către protectia socială si că primele declaratii ale noului guvern referitoare la bugetul pentru 2013 nu sunt prea incurajatoare pentru cei care se asteaptă la investitii publice trebuie să ne gandim că cel putin prima parte a anului 2013 nu va fi foarte bună pentru cei care activează in sfera constructiilor. Cei care se gandesc la o mică afacere in domeniul constructiilor isi spun că acest lucru nu ii va afecta prea mult deoarece, asa cum am spus si noi mai devreme, o firmă mică nu are acces la marile contracte cu statul. Cu toate acestea lipsa investitiilor publice ii va afecta, deoarece marea majoritate a marilor firme de constructii subcontractează o parte din lucrăările ce trebuie executate firmelor mici. Asa că, atunci cand marile firme nu au de lucru si cei mici somează.

Există insă o sansă pentru cei care se gandesc la o afacere de mici dimensiuni in domeniul constructiilor si anume aceea a amenajarilor interioare de lux. Pentru 2013 piata pentru acest gen de afacere va fi formată in principal de baruri si restaurante care incep să isi piardă clientela si care pentru a recastiga cota de piată pierdută trebuie să isi imbunătătească serviciile, ceea ce printre altele presupune de obicei si renovarea spatiilor.
Un alt segment de piată il reprezintă persoanele fizice: persoane instărite care s-au săturat de modul in care si-au amenajat locuintele construite in perioada de boom economic si care acum, chiar dacă nu isi schimbă casa, din dorinta de a avea ceva nou isi schimbă designul interior. Pentru a avea succes, mai ales in cazul locuintelor, pe langă materiale noi (de exemplu tapete 3D sau noi modele de placi ceramice) reamenajarile trebuie să includă si sistemele inteligente de control si comandă in locuinte (control si comandă climă de la distantă, control si comandă echipamente casnice, alarmă, etc.) precum si sisteme moderne de incălzire (pereti radianti, etc.).
Pentru cei care se pricep la design, sunt la curent cu ultimele gadget-uri ce se pot instala intr-o casă si sunt capabili să coordoneze o echipa de 2-3 meseriasi, aceasta afacere poate fi una foarte profitabilă. Afacerea poate fi demarată rapid si fară prea mari investitii si in principiu e o idee buna de afacere.
Nu va fi insă  deloc simplu, mai ales in prima parte a anului 2013, cand piata va fi destul de mică iar concurenta puternică. Doar cei cu idei inovatoare si cu multă fantezie au sanse reale de succes !

Comentarii