Inregistrarea unei firme sau cumpararea unei firme gata infiintate ?

Destul de des cei care pornesc o afacere se gandesc ca e mai simplu sa cumpere o firma gata infiintata decat sa parcurga toti pasii impusi pentru inmatricularea unei firme noi. Acestia cred ca e mult mai bine asa deoarece pornirea propriu-zisa a afacerii se poate face mult mai rapid prin eliminarea unor etape birocratice si in plus vor avea si avantajul unui istoric cu profit in anii anteriori.
Teoretic este asa, dar cei care se gandesc sa cumpere o societate „gata infiintata” trebuie sa se gandeasca si la riscurile la care se supun.
Cumpararea unei firme inseamna de fapt cumpararea partilor sociale sau a actiunilor de la vechii proprietari. Odata cu transferul partilor sociale sau a actiunilor se numesc si noi administratori. Ceea ce dorim sa subliniem este faptul ca noii proprietari preiau atat activele cat si pasivele societatii, adica si „ceea ce firma poseda” dar si „obligatiile firmei”.
Atunci cand cineva vinde o firma declara ferm ca nu are datorii, ceea ce in cele mai multe cazuri este adevarat, dar nu putine au fost si surprizele: situatii in care desi din contabilitatea firmei nu reiesea ca aceasta ar avea datorii totusi noii proprietari s-au trezit cu creditori „la usa firmei” si cu somatii de plata trimise prin posta. Din punct de vedere legal cei care au preluat societatea raspund pentru datoriile societatii, exceptie facand doar situatia in care datoriile firmei au fost garantate de fostul administrator prin fidejusiune sau aval.
Teoretic situatii de acest gen pot fi evitate studiind balantele si bilanturile anilor in care societatea a functionat. In plus se poate cere de la Registrul Oficiului Comertului un certificat constatator care sa cuprinda toate datele despre societatea respectiva (asociati, sediu, administrator, activitati, etc), iar asociatului care vrea sa cesioneze i se pot cere dovezi de la administratia financiara.
Si totusi, pana la urma merita sa cumperi o firma gata infiintata ?
Parerea noastra este ca pe langa unele avantaje sunt multe motive care ne indeamna sa nu cumparam o firma care a functionat, dintre care enumeram:- sa platesti contabil sa verifice situatia financiara a unei firme care a functionat costa triplu cat o societate nou infiintata;
- timpul necesar verificarii unei firme care a functionat este aproape la fel de lung ca si timpul necesar inmatricularii unei firme noi;
- chiar daca firma a fost verificata de un expert exista posibilitatea ca la Administratia Financiara firma sa „aiba probleme”, probleme care nu vor iesi la iveala numai mai tarziu;
- exista riscul ca fostul administrator sa fii incheiat contracte care nu produceau efecte financiare la data preluarii societatii, dar care sa creeze dificultati mai tarziu;
Exista si situatii de exceptie ca de exemplu atunci cand sunt necesare avize si autorizatii speciale, ar caror termen de obtinere este extrem de lung (ex: afaceri in domeniul energetic sau acele afaceri in care pentru obtinerea unei autorizatii de mediu este necesar un studiu de impact, precum si alte situatii similare).
Celor care insa vor sa porneasca o mica afacere noi le recomandam sa isi inregistreze propria firma. Dureaza poate putin mai mult dar scapi de posibile batai de cap ulterioare !

Comentarii